Gmina Ryglice

Majówka na Kokoczu

Eno-majówka na Kokoczu, to plenerowe wydarzenie otwierające sezon enoturystyczny w gminie Ryglice. Przybyli na górę Kokocz mieszkańcy Małopolski w przepięknej scenerii przyrody, przy akompaniamencie kapel ludowych mogli delektować się lokalnymi specjałami w tym wyrobami z Piwnic Antoniego. 

Dodatkowo serwowane były regionalne potrawy przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Lubeckiej i Zalasowej, w tym gościnne Rzodkie ziemnioki z Smęgorzowa, wpisane na ministerialną listę potraw tradycyjnych. Strażacy z OSP Wola Lubecka serwowali smakowite kiełbaski z grilla. Dużym zainteresowaniem cieszyła się uruchomiona tężnia solankowa, która została wybudowana ze środków województwa małopolskiego. - Już miałem okazję tam być i zachęcam wszystkich do skorzystania z oferty realizowanej przez gminę Ryglice na górze Kokocz. To miejsce przyciąga swoim urokiem, pięknymi widokami – mówi Wojciech Skruch, wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego.

- Rozpoczęliśmy sezon enoturystyczny w Małopolsce. Gościliśmy zespoły ludowe, koła gospodyń wiejskich i wielu gości z najodleglejszych stron Małopolski. Piwnice Antoniego przygotowały nam wspaniałą degustację win, ale również degustację serów, różnego rodzaju produktów pszczelich. Dziś uruchomiliśmy pierwszy raz tężnię solankową na górze Kokocz, która będzie służyła mieszkańcom i gościom na pewno przez kolejne lata - podkreśla Paweł Augustyn, burmistrz miasta i gminy Ryglice. Wydarzenie uświetniły występy lokalnych kapel ludowych: „Spod Kokocza”, „W kuźni u Kowala” oraz Młodzieżowa Kapela Ludowa „Z pod Dęba” z Zalasowianami, które znakomicie umilały czas zgromadzonym. Organizatorem wydarzenia było Koło Gospodyń Wiejskich z Lubczy oraz Centrum Kultury w Ryglicach.