Dożynki powiatu tarnowskiego w Ryglicach

Ze smakami regionu

Po kilku latach przerwy spowodowanej pandemią koronawirusa znów odbyły się dożynki powiatu tarnowskiego. Uroczystości dożynkowe odbyły się w Ryglicach i łączyły elementy obyczajowości ludowej z kulturą popularną oraz tradycję z nowoczesną formułą imprez masowych. Do Ryglic przyjechały 32 delegacje dożynkowe gmin powiatu tarnowskiego wraz z grupami wieńcowymi, wójtami i burmistrzami. Towarzyszyły im również koła gospodyń wiejskich, reprezentujące poszczególne gminy, które później częstowały wszystkich gości przygotowanymi z tej okazji lokalnymi potrawami i wypiekami.

- Patrząc na liczbę gości z różnych stron naszego powiatu, widać jak olbrzymia jest potrzeba dożynek. Pandemia koronawirusa w 2020 roku zatrzymała nasze dożynki. Nie można było wtedy ich organizować, ale jest to na tyle ważna uroczystość, która podsumowuje całoroczną działalność rolników, gdyż w dożynkach nie tylko o żniwa chodzi, że chcemy rolników uszanować i pokazać, iż są dla nas bardzo ważni. Ta praca, którą ciężko realizują na swoich areałach służy nam wszystkim. Dlatego też postanowiliśmy, że wracamy do tej tradycji dożynkowej i będziemy ją kontynuowali w latach następnych – mówi starosta tarnowski Roman Łucarz. Zgodnie z tradycją w kościele parafialnym pw. św. Katarzyny odprawiona została Msza św., a następnie uczestnicy uroczystości przeszli na miejscowy rynek, gdzie obrzęd dożynkowy zaprezentował zespół „W kuźni u kowala”. Na scenie pojawili się starostowie powiatowych dożynek – Renata i Adam Fijołkowie z Uniszowej, którzy gospodarują łącznie na 83 hektarach na terenie Małopolski i Podkarpacia. Zajmują się wraz z dwoma synami produkcja roślinną, a także prowadzą też hodowlę jeleniowatych i produkcję pasz. -- Aura była niesprzyjająca, ale plony wyśmienite. Nie ma co narzekać, że plony złe, bo bym zgrzeszył - mówi Adam Fijołek, starosta dożynek. Starostowie przekazali chleb upieczony z tegorocznych zbiorów staroście tarnowskiemu Romanowi Łucarzowi oraz burmistrzowi Ryglic Pawłowi Augustynowi, którzy wraz z przewodniczącym Rady Powiatu Tarnowskiego Pawłem Smoleniem oraz przewodniczącym Rady Miejskiej w Ryglicach Markiem Dudowiczem, dzielili chleb pomiędzy wszystkich uczestników wydarzenia. Podczas części oficjalnej wydarzenia wypowiedziano wiele słów wdzięczności wobec ludzi pracujących na roli. - Dożynki to radość i odpoczynek po ciężkiej pracy – mówił starosta Roman Łucarz. – To też okazja, aby podziękować za trud rolniczej pracy, dzięki której na naszych stołach nie brakuje chleba. Dzięki której zapewnione jest bezpieczeństwo żywnościowe naszego kraju. Starosta dziękował za to, że polska wieś jest wciąż ostoją najważniejszych wartości. – Przechowywane zwyczaje, obrzędy są ważnym elementem kultury polskiej – dodał. – Dziękuję za kultywowanie tradycji.  Jestem pod wrażeniem pięknych wieńców dożynkowych, które są symbolem zebranych plonów.

Było wiele stoisk gastronomicznych, na których można było poznać smaki regionu. „Pasieki, miód w kuchni i tradycje kulinarne powiatu tarnowskiego” - to tytuł przedsięwzięcia, które realizowane było w Ryglicach przez Tarnowską Organizację Turystyczną w ramach projektu Województwa Małopolskiego „Małopolska Pszczoła 2023”. Powstała specjalna strefa składająca się ze stoisk wystawienniczych, warsztatowych i edukacyjnych z udziałem pszczelarzy. Były pokazy kulinarne przedstawiające, jak można wykorzystać miód w kuchni.

Odbył się XXII Powiatowy Przegląd Wieńca Dożynkowego. Jury, któremu przewodniczył Paweł Smoleń, przewodniczący Rady Powiatu Tarnowskiego w kategorii wieńca tradycyjnego przyznało dwie pierwsze nagrody – gminie Wierzchosławice (Rudka) i gminie Ryglice (Joniny), a w kategorii wieńca współczesnego zwyciężył wieniec z gminy Tarnów (Łękawka). Odznaki honorowe „Zasłużony dla rolnictwa” otrzymali Antoni Dąbrowski, Adam Fijołek, Józef Piątek i Roman Sokołowski, a „Zasłużony dla kultury polskiej” Marta Piątek i Zbigniew Kumięga. Podczas dożynek na scenie wystąpiły zespoły taneczne z Törökszentmiklós – partnerskiego miasta gminy Ryglice: Miklós Néptáncegyüttes oraz „Ezerjó” Szentmiklós Néptáncegyüttes. Zagrała także węgierska Orkiestra Dęta z Csíkszentsimon z Rumunii. Zwieńczeniem części artystycznej były koncerty gwiazd. Na scenie pojawił się Mateusz Mijal, a następnie zespół Red Queen. Licznie zgromadzona publiczność świetnie bawiła się do późnych godzin wieczornych. Patronat honorowy nad dożynkami powiatowymi sprawował marszałek Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski. Obecni byli na nich również posłowie na Sejm RP Anna Pieczarka i Piotr Sak, senator Kazimierz Wiatr, wicemarszałek małopolski Józef Gawron, przewodniczący rady powiatu tarnowskiego Paweł Smoleń, wicestarostowie Jacek Hudyma i Tomasz Stelmach, wiceprzewodniczący rady powiatu tarnowskiego Irena Kusion i Zbigniew Karciński, członek zarządu Bogdan Płachno, a także radni powiatowi: Grażyna Karaś, Krzysztof Płaczek, Władysław Olszówka i Adam Biedroń. Przybyli też prezes WFOŚiGW w Krakowie Kazimierz Koprowski, prezes Zakładów Mechanicznych w Tarnowie Henryk Łabędź, członek Zarządu, dyrektor generalny Grupy Azoty S.A w Tarnowie Zbigniew Paprocki, a także dyrektor PCPR w Tarnowie Anna Górska. Partnerami wydarzenia byli: Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie oraz Małopolski Oddział Regionalny ARiMR Kraków. Sponsorzy to: Zakłady Mechaniczne w Tarnowie, Grupa Azoty S.A., Lasy Państwowe – Nadleśnictwo Gromnik, Małopolska Izba Rolnicza, Huta Szkła Gospodarczego – Pan Tadeusz Wrześniak, Bank Spółdzielczy Rzemiosła w Krakowie oddział w Ryglicach, LGD Pogórzańskie Stowarzyszenie Dunajec-Biała, Piekarnia GS Ryglice.