Małopolski Festiwal Smaku
Kilka tysięcy osób odwiedziło 18 czerwca brzeski Rynek, który był areną pierwszej odsłony tegorocznego Małopolskiego Festiwalu „Pełno…LETNIE Smakowanie” organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego oraz Urząd Miejski w Brzesku. Patronat honorowy nad wydarzeniem sprawują marszałek Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski, wicemarszałek Województwa Małopolskiego Józef Gawron i członek zarządu Województwa Małopolskiego Marta Malec-Lech.
Małopolski Festiwal Smaku organizowany jest w tym roku po raz osiemnasty. Pierwszy raz do Brzeska zawitał w 2019 roku, a jego ówczesna organizacja została oceniona na tyle wysoko, aby ponownie powierzyć gminie Brzesko pełnienie honorów gospodarza. Kronikarze odnotują, że tutaj też miało miejsce oficjalne otwarcie tegorocznego festiwalu, a dokonali tego poseł RP Józefa Szczurek-Żelazko, wicemarszałek Józef Gawron, Marta Malec-Lech, radni Sejmiku Małopolskiego Anna Mikosz i Piotr Dziurdzia oraz Tomasz Latocha burmistrz Brzeska, który szczegółowo zaprezentował walory małopolskiej kuchni regionalnej, w tym także lokalnych produktów. Aktywnie uczestniczył też w wielogodzinnym pokazie kulinarnym prowadzonym przez Andrzeja Polana. Ten wytrawny i ceniony kucharz porwał za sobą liczne rzesze współpracujących z nim uczestników festiwalu.
Festiwal Smaku to nie tylko okazja do promocji regionu, ale również impreza integrująca lokalne środowiska, toteż pokazom kulinarnym towarzyszyło wiele innych wydarzeń skierowanych do każdej grupy wiekowej. Artystyczną ozdobą festiwalu było niewątpliwie widowisko wystawione przez Krakowiaków Ziemi Brzeskiej.
Przez cały dzień trwała degustacja potraw i przysmaków regionalnych przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, które jednocześnie uczestniczyły w Konkursie na Najsmaczniejszy Produkt. Konkursowa komisja przyznała pierwsze miejsce Kołu Gospodyń Wiejskich w Uszwi. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Szpilki z Bucza. Trzecie miejsce przypadło w udziale Kołu Gospodyń Wiejskich ze Sterkowca.