Poprawia jakość gleby i zwiększa plony
Nowy produkt od Grupy Azoty
W nowo powstałym Centrum Wdrożeniowym Grupy Azoty S.A. w Tarnowie uruchomiona została linia pilotażowa do produkcji kwasów humusowych. Jest to efekt prac badawczych prowadzonych w tarnowskim Centrum Badawczo Rozwojowym Grupy Azoty. To także kolejna odpowiedź Grupy Azoty na wymagania Europejskiego Zielonego Ładu.
Wprowadzenie do gleby związków humusowych stanowi jeden ze sposobów umożliwiających zwiększoną produkcję żywności o dobrych parametrach jakościowych, przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby. Pierwszym produktem powstającym na nowej instalacji będzie Tohumus, czyli organiczno-mineralny stymulator wzrostu roślin.
To, co wyróżnia kwasy humusowe Grupy Azoty na tle innych tego typu produktów, to przede wszystkim gwarantowana jakość produktów. Produkcja kwasów humusowych Grupy Azoty odbywa się przy zastosowaniu autorskiej technologii wytwarzania stymulatorów wzrostu z naturalnego surowca, jakim jest węgiel brunatny. Skuteczność produktu Tohumus oceniana była przez m.in. Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy oraz Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach, które potwierdziły znaczący wpływ na przyrost masy korzeniowej oraz zwyżkę plonu.
Gleby w Polsce charakteryzują się niską zawartością próchnicy. Czynniki naturalne, takie jak klimat, duży udział gleb piaszczystych oraz zakwaszenie gleb nie sprzyjają akumulacji i utrzymywaniu na stałym poziomie zawartości substancji humusowych – głównych składników glebowej materii organicznej. Odpowiedzią na te wyzwania jest nowa linia produktów Grupy Azoty, dzięki której kwasy humusowe będą wprowadzane do gleby.