Zakliczyn
23. Festiwal fasoli i produktu tradycyjnego
To wyjątkowe wydarzenie, które zdobyło miano jednego z najbardziej rozpoznawalnych wydarzeń w regionie. Od wielu lat przyciąga zarówno mieszkańców, jak i gości z całej Polski i zagranicy, oferując niepowtarzalną okazję do delektowania się potrawami na bazie fasoli a także celebracji lokalnych tradycji i kultury. W tym roku czterdzieści różnorodnych stoisk promocyjnych z Małopolski i Podkarpacia, a nawet z okolic Warszawy, oferowało potrawy fasolowe, regionalne wypieki, rękodzieło artystyczne. Zakliczyńskie święto to jedna z najstarszych i najbardziej rozpoznawalnych imprez promujących produkt lokalny w Małopolsce. To m.in. dzięki temu świętu fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca została wpisana na listę Chronionych Nazw Pochodzenia w Unii Europejskiej. Wydarzenie było doskonałą okazją do promowania fasoli, która zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, witaminy B1 i B2, a także wapno, żelazo, potas i kwas foliowy. Wyjątkowość tej odmiany fasoli polega na tym, że jest ona szczególnie bogata w składnik zwany „pierwiastkiem życia” – magnez. Tę swoją cechę Jaś zawdzięcza środowisku, a zwłaszcza glebie, na której rośnie, bogatej właśnie w magnez. Z "Pięknego Jasia" można zrobić dosłownie wszystko. Nad Dunajcem fasola wykorzystywane jest od pokoleń, jako podstawowy składnik zupy, ale także do wytwarzania kiełbas, rolad, pasztetów i unikatowego alkoholu. Fasola "Piękny Jaś" uprawiana jest na 600 hektarach w Małopolsce. Zajmuje się tym około 2,5 tysiąca rolników, z czego najwięcej właśnie w Dolinie Dunajca – od Gródka, przez Czchów, Zakliczyn, Pleśną po Wojnicz. Na scenie podczas oficjalnej części pojawił się burmistrz Dawid Chrobak i goście wydarzenia; poseł na Sejm RP Anna Pieczarka, wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego Wojciech Skruch, Honorowy Obywatel Gminy Zakliczyn Kazimierz Korman, delegacje zagraniczne z Jászfényszaru oraz Obertyna, oraz samorządowcy z Gminy Zakliczyn i Powiatu Tarnowskiego.
- Ziemia zakliczyńska i dolina Dunajca słynie z uprawy tej fasoli, ale również innych wysokiej jakości produktów żywnościowych i kulinarnych. Powstało tutaj wiele oryginalnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Województwo małopolskie wspiera takie wartościowe przedsięwzięcia – mówił wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego Wojciech Skruch. Rolnicy z gminy Zakliczyn przekonują, że tak smacznej i zdrowej fasoli, jak u nich nie ma nigdzie indziej na świecie. W niedzielę można było ją skosztować na wiele sposobów, z czego chętnie korzystali liczni goście zakliczyńskiego święta. Tradycyjnie burmistrz Zakliczyna Dawid Chrobak wraz ze swoim zastępcą częstowali zupą fasolową wszystkich przybyłych gości. Do stoiska ustawiła się długa kolejka, a porcji wydano ponad tysiąc. W ramach festiwalu przeprowadzony został konkurs kulinarny na najlepszą potrawę regionalną, tegorocznym laureatem zostało Koło Gospodyń ze Słonej, za „Zupę fasolową z łazankami”. Drugie miejsce zajęły fasolowe gołąbki (KGW Wróblowice), a trzecie rarytas wolski (KGW Wola Stróska). Festiwalowi towarzyszyły występy artystyczne, na scenie zaprezentowali się między innymi Sound Academy, natomiast gwiazdą wieczoru był CZERSKY. Wydarzenie zakończyło się pokazem tańca z ogniem, które zostało zaprezentowane przez grupę dziewczęcą Centrum Promocji Nauki.